Vetenskapen och Jesus - går de ihop?

Vetenskapen och Jesus - går de ihop?

 

Två passionerade personer diskuterar, en ateist och en kristen. Den ene är vetenskapsredaktör och undrar varför de kristna måste blanda ihop vetenskap och tro, de hör väl till skilda sfärer? Den andre vill visa att Jesus är relevant för allt i livet, också för vetenskapen idag. Båda är övertygade över sin sak, men har de något gemensamt?

Vetenskapen och Jesus - går de ihop?

Det finns många skäl att tro på Gud, och att låta bli. Vissa skäl har med förnuftet att göra medan andra är mer känslomässiga. Det kom våra talare fram till i sin förra diskussion, som blev mer personlig än många hade väntat sig. Man kan se debatten på YouTube här: https://www.youtube.com/watch?v=gMgZojhn1VE

Nu möts talarna igen, men kring ett annat tema, om tro och vetenskap. Marcus Rosenlund anser att oavsett om man är kristen, muslim, hindu eller ateist måste man acceptera att i forskning finns det ingen högre auktoritet än bevisen. Dömer forskaren ut ett resultat på förhand så är vetenskapens integritet ifrågasatt. Då finns risken att man styr resultaten utgående för hur man ”vill” att de ska utfalla. Mats Selander anser att den kristna tron har varit en bidragande faktor till uppkomsten av den moderna vetenskapen. Därför har han skrivit en bok som heter ”Utan Jesus ingen mobil i fickan”. Men vad är viktigare för honom, tro eller vetenskap?

Detta är några av de frågor vi kommer att fundera på under höstens Veritas Forum, fredagen 9.11 kl 16-17.30 i Lindmans auditoium på Gadolinia i Akademikvarteren i Åbo, Porthansgatan 3-5. Forumet streamas också till Evangeliska Centret i Vasa, i hörnet mellan Strandgatan och Korsholmsgatan 2. Kom med, och tipsa din kompis! Tid för fri diskussion, samt frågor från publiken. Som moderator fungerar Peter Nynäs, professor i religionsvetenskap vid Åbo Akademi.

Presentation av talarna

Marcus Rosenlund är vetenskapsredaktör, bla. för radioprogrammet Kvanthopp. Han blev tilldelad Topeliuspriset 2015 för konsten att presentera vetenskap på ett begripligt sätt. Rosenlund har studerat journalistik på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, samt en del naturvetenskaper på fritiden. Han kommer i höst ut med en bok om klimatförändringar genom historien: "Vädret som förändrade världen".

Marcus Rosenlunds privata blogg om livsåskådning: https://marcusrosenlundblog.com/category/livsaskadning/

Mats Selander arbetar för Apologia - Centrum för kristen apologetik i Sverige. Selander har läst teologi, har en magisterexamen i religionsfilosofi och etik från Talbot School of Theology, Biola University i Los Angeles, och doktorerar för närvarande i etik. Han är redaktör och medförfattare till boken "Gud och hans kritiker - en antologi om nyateismen", samt författare till "Utan Jesus ingen mobil i fickan - om hur kristen tro lade grunden för modern vetenskap".

Mats Selanders privata blogg, här om sin egen bok: https://matsselander.wordpress.com/2017/04/14/ny-bok-utan-jesus-ingen-mo...

Peter Nynäs är professor i religionsvetenskap vid Åbo Akademi. Han har lett flera stora forskningsprojekt kring frågor om postsekularitet och religion bland unga idag. Han är en av redaktörerna för boken "On the outskirts of ‘the Church’: Diversities, fluidities and new spaces in contemporary religion” som behandlar religiös förändring i Finland och i kölvattnen av det har han forskat i såväl nyskapande kristna HBTQI grupper som fundamentalistiska rörelser i Finland.